Het Kritisch Literatuur Lexicon van de 21e eeuw

by Sander BaxBram LambrechtChristina LammerLieselot De Taeye

Studenten Nederlands die druk aan een paper werkten, scholieren in het middelbaar onderwijs die hun mondeling over de literatuurlijst voorbereidden, journalisten die in allerijl een portret over een schrijver moesten maken, docenten, uitgevers – allemaal hebben ze in het verleden hun toevlucht gezocht bij het Kritisch Literatuur Lexicon, de serie bruine banden met de rugtitel in helder geel die je in vrijwel iedere bibliotheek in Nederland kon vinden. In die banden bevond zich een losbladig naslagwerk waarin over talloze bekende en minder bekende auteurs een toegankelijk geschreven maar met de belangrijkste wetenschappelijke inzichten gevoed overzichtsartikel te vinden was, inclusief biografie en primaire en secundaire bibliografie.

In de lemma’s is er aandacht voor bijvoorbeeld thematiek (en de ontwikkeling daarvan), visie op de wereld, kunstopvatting en de relatie tussen leven en werk. Met dit boek markeren we het eindpunt van het Kritisch Literatuur Lexicon. In de zomer van 2021 heeft de nieuwe redactie besloten om het lexicon op een waardige manier te beëindigen. Het feit dat de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl) het archief van het lexicon uit de jaren 1980-2015 digitaal beschikbaar heeft gesteld, speelde een belangrijke rol bij het nemen van die beslissing.

We heffen het Kritisch Literatuur Lexicon op, maar maken het tegelijk eindelijk digitaal en open access beschikbaar voor de vakgemeenschap. Met dit boek voegen we daar de stukken aan toe die in de periode 2017-2021 door de nieuwe redactie van het Kritisch Literatuur Lexicon voor publicatie waren voorbereid. Daarmee bieden we de auteurs alsnog de gelegenheid om hun artikel te publiceren en bieden we de lezers van het digitale lexicon zestien mooie stukken over auteurs die in het archief van het lexicon ontbraken of met een niet-geactualiseerd lemma vertegenwoordigd waren.

Recent Activity

  • Project Kickoff

    A Manifold at the Open Press Tilburg University project is born!

Metadata